Un alt mod de absorbtie a substantei utile in boala Parkinson

Boala Parkinson , asa cum au stabilit in anul 1960 savantii When Ehringer si Hornykiewic, este o dezordine a creierului cauzata de distrugerea sau degenerescenta neuronilor care produc dopamina (substanta neurotransmitatoare, responsabila cu capacitatea organismului de a-si controla miscarile), nivelul acestia din creier scazind cu circa 20% fata de valorile normale, principala arie afectata fiind situata profund, in substanta cerebrala, fiind numita si “substantia nigra” (substanta neagra).

Dopamina actioneaza ca un mesager chimic care trimite semnale altor parti ale creierului, jucand un rol important in controlul miscarilor si echilibrului.

Tratamentul aplicat in boala Parkinson prevede o serie de medicamente marea majoritate a acestora actionand dupa absorbtia prin intestinul subtire.

Exista insa si o exceptie in care Rotigotina – substanta utila este absorbita prin piele diseminandu-se treptat in fluxul sanguin.

Rotigotina stimuleaza creierul in acelasi fel in care ar face-o si dopamina, astfel incat pacientii sa isi poata controla miscarile si sa prezinte mai putine semne si simptome ale bolii Parkinson, precum rigiditatea si lentoarea in miscari.

Medicamentul  se aplica o data pe zi, aproximativ la aceeasi ora, in fiecare zi. Plasturele se aplica pe o portiune de piele uscata, curata si sanatoasa a abdomenului (burtii), coapselor, soldurilor, partii laterale, umerilor sau bratului. Plasturele ramane pe piele timp de 24 de ore, apoi este inlocuit cu unul nou, aplicat intr-o zona diferita.

Nu trebuie utilizat din nou acelasi loc mai devreme de doua saptamani

Utilizarea patchului se face  in monoterapie in stadiul incipient al bolii sau in combinatie cu levadopa in stadiile avansate, in care levodopa incepe sa isi piarda din eficacitate.

In general doza de incepere este de 2 mg/24 h, care apoi este crescuta saptamanal cu cate 2 mg/24 h, pana la atingerea unei doze eficace sau pana la o doza maxima de 8 mg/24 h

2 răspunsuri la „Un alt mod de absorbtie a substantei utile in boala Parkinson”

  1. In Asociatia AntiParkinson se poate inscrie oricare doritor,care este atins de aceasta boala?
    Daca da,la ce se obliga si ce drepturi poate avea?

  2. In Asociatie se poate inscrie orice persoana, bolnava sau nu, care doreste sa sprijine Asociatia sau sa fie aprijinita de catre aceasta.
    Principala obligatie ca membru cotizant este bineinteles, plata anuala a cotizatiei care este de 50 RON/an.
    Pentru detalii vedeti articolul „De ce sa devin membru cotizant al Asociatiei de lupta impotriva bolii Parkinson?”

Comentariile sunt închise.