O noua sansa in DBS

DBS-_stimularea profunda cerebrala  este un tratament chirurgical care implică implantarea unui dispozitiv medical numit stimulator , care trimite impulsuri electrice la anumite părţi ale creierului oferind beneficii terapeutice remarcabile in  boala Parkinson, tremor şi distonie. În ciuda lungii istori a DBS, principii care stau la baza şi mecanismele sale sunt încă nu clar. DBS direct modifică activitatea creierului într-o manieră controlată, efectele sale sunt reversibile (spre deosebire cele de tehnici de lesioning) şi este una dintre doar câteva metode neurochirurgicale care permite mascarea.

In prezent aparatura utilizata mai face un pas pentru a fi mai aproape de pacienti prin introducerea bateriei reincarcabile,aspect ce prelungeste durata de viata a  acesteia de la 2-3 ani la   8-10 ani.

Realizarea tehnica inlatura stresul terminarii bateriei care era invocat de cei mai multi candidati.

Pentru o prima evaluare a selectarii unui candidat cit mai fiabil pentru neuroimplant firma Medtronic a creat un chestionar format din cinci intrebari care permite chiar pacientilor aceasta :

1. Pacientul este bolnav de mai mult de cinci ani ?

2. Pacientul are frecvente stari de of-in care medicamentele nu mai au efect?

3. Pacientul a avut episoade de dischinezie severa-miscari involuntare excesive?

4. Pacientul i-a frecvent doze de medicamente dopaminergice-ientul a preLevodopa , Sinemet , Stalevo, in cursul unei zile ?

5. Pacientul nu are efecte colaterale bolii , datorita medicamentelor administrate –tulburari de somn , halucinatii-sau stari de confuzie , hipersexualitate

Un raspuns pozitiv la toate aceste intrebari conduce la trecerea la noi etape de evaluare efectuate de medicii neurologi.

 

Dar care sunt beneficiile neurostimularii pentru pacient ?

–          Prelungeste timpii in care bolnavul este activ;

–          Reduce cantitatile de medicamente administrate zilnic;

–          Imbunatateste calitatea vietii;

–          Imbunatateste mobilitatea redind independent si reinsertia sociala

 

Care sunt limitele si ce nu asigura  DBS ?

–          Nu vindeca parkinsonul  ,ajutind doar la gestionarea anumitor sintome

–          Nu imbunatateste simtomele motorii pe care levodopa nu a reusit cu exceptia tremurului si crampelor muscular

–          Nu rezolva problemele de natura sociala ( izolarea , depresia , problemele emotionale)

–          Nu schimba personalitatea putind aparea ca si in cazul medicamentelor efecte secundare

–          Nu se aplica persoanelor ce au deposit virsta de 70-75 de ani

Ce riscuri presupune interventia?

Beneficiind de o aparatura moderna solida si performanta riscurile interventiei chirurgicale sunt foarte reduse respectiv putind aparea decesul la 4 din 10000 ( 0,4 % ) din interventii

Este dureroasa interventia?

Creierul este un organ ce nu simte durerea.Operatia in sine are doua parti.In prima etapa cind pacientul se afla sub anestezie generala se introduc suportii electrodului prin incizii craniene iar in partea a doua unde este necesara colaborarea cu pacientul se pozitioneaza electrozii in creier

Interventia este reversibila oricind.

Medtronic ureaza’’ La Multi Ani si spera ca in 2013 sa fie finalizat registrul bolnavilor de Parkinson din Romania in care sa fie specificata compatibilitatea la DBS.