DBS vs. coducerea auto

DBS ar putea îmbunătăţi abilităţile de conducător auto ale pacienţilor cu boala Parkinson

HealthDay

Wednesday, December 18, 2013

Un nou studiu, efectuat în Germania, sugerează că stimularea cerebrală profundă ar putea îmbunătăţi capacitatea de conducere a vehiculelor de către persoanele cu boala Parkinson.

Cu ajutorul unui simulator de conducere auto au fost testate abilităţile de şofer a 23 pacienţi cu DBS (deep brain stimulation – stimulare cerebrală profundă), 21 pacienţi  cu boala Parkinson fără DBS şi un grup de control de 21 persoane sănătoase, fără boala Parkinson. Pacienţii cu DBS au fost testaţi în trei moduri: cu stimulatorul pornit, cu stimulatorul oprit şi cu stimulatorul oprit dar cu medicaţie corespunzătoare (Levodopa).

Pacienţii cu boala Parkinson au făcut mai multe erori în aproape toate categoriile, cu excepţia categoriei de erori mici. Pacienţii cu boala Parkinson nu au evoluat în mod semnificativ mai rău decât lotul de control.

Astfel, Pacienţii cu DBS au efectuat în medie 3,8 erori de conducere mici comparativ cu 11,4 erori la pacienţii cu boala Parkinson fără DBS şi 7,5 erori la lotul de control. Pacienţii cu DBS au făcut 11 erori cu stimulatorul ON, 13 erori cu stimulatorul OFF dar cu levodopa şi 14 erori cu stimulatorul OFF şi fără medicație de levodopa

SOURCE: Neurology, news release, Dec. 18, 2013

http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/news/fullstory_143548.html