Boala Parkinson: o pandemie înfloritoare

Numarul persoanelor cu boala Parkinson va creste in curand la proportii pandemice, concluzioneaza cercetatorii. Într-un articol nou, cercetătorii susțin că comunitatea medicală trebuie mobilizată pentru a răspunde acestei amenințări iminente de sănătate publică.
„Pandemiile sunt de obicei asociate cu boli infecțioase precum Zika, gripa și HIV”, a spus Dorsey. Dar tulburarile neurologice sunt acum principala cauza a handicapului in lume si cea mai rapida crestere este boala Parkinsons.

Lucrarea se bazează pe studiul Global Burden of Disease, co-autor al Dorsey, care a apărut în The Lancet Neurology în septembrie și a arătat că tulburările neurologice sunt acum sursa principală de handicap la nivel global. Acest studiu a urmărit prevalența bolilor neurologice cum ar fi Parkinson, Alzheimer, accident vascular cerebral, epilepsie, meningită, encefalită, scleroză multiplă și migrenă, atât la nivel global, cât și pe țară.
In comentariile lor, autorii subliniaza ca intre 1990 si 2015, prevalenta Parkinsons mai mult decat dublu si se estimeaza ca 6.9 milioane de oameni de pe glob au boala. Pana in 2040, cercetatorii cred ca numarul persoanelor cu Parkinson va creste la 14,2 milioane, pe masura ce populatia se imbolneste, iar rata de crestere va depasi nivelul bolii Alzheimer. Aceste estimări sunt, probabil, conservatoare din cauza insuficienței raportării, misdiagnozei și speranței de viață în creștere.
Pentru a combate această pandemie în creștere, autorii susțin că comunitatea medicală ar trebui să urmeze aceleași strategii care, în 15 ani, au transformat HIV dintr-o boală necunoscută și fatală într-o stare cronică extrem de tratabilă.
„Persoanele infectate cu HIV pur si simplu au cerut tratamente mai bune si s-au reunit cu succes atat pentru constientizare, cat si pentru tratamente noi, literalmente legate de ele insele la usile companiilor farmaceutice”, a spus Bloem. „Astăzi, HIV a devenit o boală cronică care poate fi tratată, această creștere viitoare a numărului de pacienți cu Parkinson este frapantă și sincer îngrijorătoare, considerăm că este urgent ca persoanele cu Parkinson să se adreseze industriei farmaceutice și factorilor de decizie politică, cerând măsuri imediate de luptă această amenințare enormă. ”
Autorii susțin că comunitatea Parkinson trebuie să se unească și să-și concentreze activismul în sprijinul: dezvoltării unei mai bune înțelegeri a cauzelor de mediu, genetice și comportamentale și a factorilor de risc pentru Parkinson pentru a ajuta la prevenirea debutului; cresterea accesului la asistenta medicala – un procent estimat de 40 la suta din persoanele cu boala in SUA si Europa nu vad un neurolog si numarul este mult mai mare in tarile in curs de dezvoltare; pledează pentru creșterea finanțării cercetării pentru boală; și reducerea costului tratamentelor – mulți pacienți din țările cu venituri mici nu au acces la medicamente care să asigure atât salvarea vieții, cât și îmbunătățirea calității vieții.
„De prea mult timp, comunitatea Parkinson a fost prea liniștită în privința acestor probleme”, a spus Dorsey. „Bazandu-se pe motto-ul comunitatii SIDA de” tacere = moarte „, comunitatea Parkinson ar trebui sa-si faca vocea auzita. Povara actuala si viitoare a acestei boli depinde de actiunea lor.
„Prea mulți oameni au Parkinson astăzi și mai mult se vor confrunta cu diagnosticele mâine”, a spus Todd Sherer, Ph.D., CEO al Fundației Michael J. Fox pentru cercetarea Parkinson. Noi toti, guvernul, organizatiile de pacienti, cercetatori, medici si pacienti – trebuie sa lucreze impreuna pentru o mai buna ingrijire pentru cei care traiesc cu aceasta boala si de cercetare spre un viitor fara Parkinsons.