Reversia simptomelor bolilor neurodegenerative.

Data:                                     25 aprilie 2016

Sursa:                                   Universitatea din Leicester

Rezumat:

Conform unui studiu de laborator se pare că s-a descoperit ‘reversia’ simptomelor bolilor Parkinson și Alzheimer. Oamenii de știință au arătat că abordările genetice și farmaceutice pot fi utilizate la metaboliți cu toxicitate scăzută ai sistemului nervos, astfel putându-se atenua  simptomele severe de neurodegenerare.

Un studiu efectuat pe o perioadă de 5 ani de către o echipă internațională condusă de Universitatea din Leicester a găsit o metodă pentru ‘reversia’ simptomelor de neurodegenerare cum ar fi Parkinson și Alzheimer – au fost utilizate musculițe drept cobai.

Oamenii de știință au demonstrat că abordările farmaceutice și genetice pot fi uitilizate pentru a scădea nivelul metaboliților toxici in sistemul nervos astfel atenuându-se simptomele neurodegenerării.

Studiul efectuat de Dr. Carlo Breda,  care lucrează în cadrul laboratorului coordonat de Profesorul Flavioano Giorgini la Universitatea din Leicester, este publicat în publicația Proceduri ale Academiei Nationale din S.U.A. Studiul a fost realizat împreună cu strânsa colaborare a Universitatea Școlii de Medicină din Maryland (SUA) condus de Prof. Robert Schwarz cu contribuția Dr. Korrapati Sathyasaikumar și Dr Francesca Notarangelo. Alți colegi din cadrul Universității Leicester care au contribuit sunt: Prof Charalambos Kyriacou, Shama Idrissi, Jasper Estanero, Gareth Moore, și Dr Edward Green.

Profesorul Giorgini de la Departamentul de Genetică din Leicester, recunoscut pe plan mondial, a spus: “Cercetarea noastă este concentrată pe o mai bună înțelegere a mecanismelor care contribuie la debutul și progresia simptomelor bolii în disfuncții neurodegenerative” . Acestea sunt boli în care anumite populații de celule nervoase din creier mor, ducând la probleme locomotorii grave și deficiențe cognitive la pacienți.

“Bolile Alzheimer și Parkinson sunt cele mai comune disfuncții neurodegenerative pe plan mondial. Posibilitățile de tratament pentru aceste boli sunt limitate și la momentul actual nu există soluție de vindecare. Speranța noastră constă în faptul că prin îmbunătățirea cunoștiințelor pe care le deținem referitoare la modalitatea în care aceste celule nervoase se îmbolnăvesc și mor la nivelul creierului, putem să ajutăm la conceperea unor modalități de interpunere cu aceste procese, astfel putem fie întârzia debutul bolii, fie preveni boala în totalitate. ”

Cercetarea recent publicată a utilizat drosofila Drosophila melanogaste în explorarea rolului metaboliților specifici în calea kinurenină care cauzează pierderea celulelor nervoase în modelele utilizate sub forma bolilor Alzheimer, Parkinson și Huntington.

Studii anterioare efectuate de echipa din Leicester și alții au arătat că unii dintre acești metaboliți sunt toxici pentru celulele nervoase, iar nivelul lor de toxicitate este mai ridicat în cadrul acestor boli. În trecut, cercetătorii au descoperit că pot utiliza abordări genetice pentru a inhiba (“a reduce la tăcere”) activitatea a două enzime critice pe această cale – TDO și KMO- care reduc nivelul metaboliților toxici și pierderea celulelor nervoase în drosofila utilizată pentru modelul bolii Huntington.

În cadrul studiul actual, ei au descoperit cum, inhibarea acestor două enzime îmbunătățesc “simptomele” la musculițe datorită nivelurilor foarte ridicate cale kinurenine.

Profesorul Giorgini a spus că: “Există un echilbru fin între nivelurile de metaboliți “buni” și “răi” care își fac apariția în calea Kinunerină. În cadrul bolii, balanța se înclină către metaboliți “răi”, iar prin inhibarea TDO și KMO reușim o reechilibarea către “bine”. De exemplu, am descoperit că, dacă inhibăm fie TDO sau KMO la musculițele Huntington, reducem pierderea de neuroni. În cadrul musculițelor utilizate la bolile Alzheimer și Parkinson am observat o prelungire a duratei scăzute de viață a acestor musculițe și s-a reușit inclusiv o reversie a deficiențelor locomotorii. Am utilizat inclusiv o substanta chimica asemănătoare drogului pentru a inhiba TDO și am observat că și aceasta atenuează simptomele. ”

Dr. Breda a spus: ” Există un interes considerabil în dezvoltarea medicamentelor ce “refuză” aceste enzime, iar speranța noastră este aceea că munca depusă poate duce la medicamente care pot trata aceste disfuncții devastatoare în viitor. Disfuncțiile neurodegenerative sunt boli devastatoare cu posibilități limitate de tratament. Factorul de risc major pentru aceste boli este îmbătrânirea – și, cum societatea noastră devine mai longevivă, ne confruntăm cu creșteri dramatice în numărul persoanelor care suferă de aceste disfuncții.”

Profesorul Giorgini a adăugat că: “Suntem entuziasmați de aceste rezultatate care sugerează că inhibiția TDO și KMO poate fi o strategie generală utilizată pentru a ameliora simptomele în multitudinea disfuncțiilor neurodegenerative, nu doar la bolile Parkinson și Alzheimer. Într-adevăr, în urmă cu 5 ani, am arătat în primul rând că aceste manipulări pot îmbunătății “simptomele” musculițelor în cadrul modelului Huntington, astfel, pasul următor este să validăm munca noastră depusă în cadrul modelelor mamifere și în final să stabilim care sunt medicamentele care pot ajuta pacienții inscriși în testele clinice.”

Anumite aspecte ale acestei lucrări au fost sprijinite de Fundația CHDI, NIH și Parkinson UK.

Comentând asupra studiul, Claire Bale, Șeful Comunicațiilor de Cercetare din cadrul Parkinson UK a spus: ” Parkinson este o condiție cerebrală neurologică progresivă, cu simptome care apar atunci când 70% din celulele nervoase ale creierului sunt distruse. ”

“Din păcate, tratamentele actuale reușesc să rezolve doar o parte din simptomele acestei boli, dar nu pot încetinii degenerarea acestor celule. ”

“Acest studiu care se concentrează pe protejarea celulor nervoase, precum cele pierdute în cadrul bolii Parkinson, țintind către proteinele din calea Kinurenină, ar putea reprezent un punct de turnură în lupta împotriva acestei boli – care, în prezent este incurabilă. ”

“Există un potențial foarte mare în valorificarea puterii proteinelor protective pentru prevenirea pierderii celulelor cerebrale. Parkinson UK explorează acest aspect prin investirea într-un studiu clinic al GDNF, o proteină care susține supraviețuirea celulelor cerebrale. ”

“Cercetări precum cel în cauză deschid noi uși în descoperirea altor tratamente, care, într-o bună zi, pot contracara cauza principală care stă la baza unei boli are afectează 127000 de oameni în UK. ”

Sursa articolului:

Postarea de mai sus este retipărită din materiale puse la dispoziție de Universitatea din Leicester. Notă: Materialele pot fi editate în ceea ce privește conținutul și lungimea.

Bibliografie:

1. Carlo Breda, Korrapati V. Sathyasaikumar, Shama Sograte Idrissi, Francesca M. Notarangelo, Jasper G. Estranero, Gareth G. L. Moore, Edward W. Green, Charalambos P. Kyriacou, Robert Schwarcz, and Flaviano Giorgini.Inhibarea Tryptophan-2,3-dioxygenase (TDO) ameliorează neurodegenerarea prin modularea metaboliților căii Kinurenine. PNAS, aprilie 2016 DOI:10.1073/pnas.1604453113

Universitatea din Leicester. “Progrese anunțate în lupta împotriva Parkinson, Alzheimer: Studiile de laborator descoperă noi modalități de reversie a simptomelor” ScienceDaily. ScienceDaily, 25 aprilie 2016. <www.sciencedaily.com/releases/2016/04/160425161205.htm>.

Articol tradus de TopLevel-Traduceri