O noua descoperire promitatoare

Un studiu în faza I oferă dovezi cu privire la faptul că un medicament aprobat de FDA pentru leucemie a crescut în mod semnificativ nivelul de dopamină în creier si a redus proteinele toxice legate de progresia bolii la pacienții cu Parkinson sau demență cu corpi Lewy. Dopamina este substanța chimică din creier (neurotransmițător) pierdută ca urmare a morții neuronilor care produc dopamina în cazul acestor boli neurodegenerative.

Cercetatorii de la Georgetown University Medical Center (GUMC), spun că concluziile descrise în Journal of Parkinson’s Disease, susțin rezultatele clinice observate îmbunătățite și raportate prima data la întâlnirea anuală a Society for Neuroscience, din octombrie 2015.

Studiul a testat nilotinib luat zilnic timp de șase luni. O doză mult mai mică de nilotinib (150 sau 300 mg o dată pe zi) a fost utilizată comparativ cu doza pentru leucemie mieloidă cronică (300-400 mg de două ori pe zi). Doisprezece pacienți au fost implicați în studiul clinic – un pacient s-a retras datorită unui eveniment advers. Cercetătorii spun că medicamentul pare să fie neprimejdios si bine tolerat de cei 11 participanți rămași care au finalizat studiul.

Pe lângă siguranță, cercetătorii au examinat, de asemenea, markerii biologici din sânge si lichidul cerebral spinal precum și îmbunătățirea cognitive, motorii si non-motorii. Aceștia au găsit semne importante că nilotinib poate oferi beneficii pacienților suferinzi de aceste boli neurodegenerative.

“Aceste rezultate trebuie privite cu precauție și validate în continuare în studii de amploare mai mare controlate cu placebo, deoarece acest studiu a fost de mică anvergură, pacienții au fost foarte diferiți unul de celălalt, și nu a existat nici un placebo,” spune cercetătorul principal al studiului, Dr. în Țtiințe medicale Charbel Moussa, director de cercetare științifică și clinică al Programului de Neuroterapie  translațională din cadrul GUMC.

Printre concluziile biomarker-ilor au fost:

• Nivelul acidului homovanilic dopaminei metabolit – un indicator al faptului că dopamina este produsă – dublat constant, chiar și cu pierderea majorității neuronilor dopaminergici. Cei mai mulți participanți la studiu au fost capabili de a opri utilizarea, sau de a reduce utilizarea terapiilor de înlocuire dopamină;

• Nivelul marker-ului de stres oxidativ DJ-1 legate de Parkinson – un indicator al faptului că neuronii care produc dopamina mor – a fost redus mai mult cu mai mult de 50 la suta după tratamentul cu niltonib; și

• Nivelurile marker-ilor de moarte celulară (NSE, S100B si tau) s-au redus în mod semnificativ în lichidul cefalorahidian (LCR) sugerând reducerea morții celulelor neuronale.

In plus, Moussa adaugă că se pare că nilotinib a atenuat pierderea de alfa-sinucleină din lichidul cerebrospinal, o proteină toxică care se acumulează în neuroni, având ca rezultat niveluri reduse de lichid cerebrospinal atât în cazul Parkinson cât și demență cu corpi Lewy.

Cercetătorii a afirmat, de asemenea,că toți cei 11 pacienți care au tolerat medicamentul au raportat îmbunătățiri clinice semnificative. Toți pacienții se aflau în stadii de mijloc – avansate de Parkinson și toți prezentau tulburări cognitive de ala ușoare până la severe.

“Pacienții și-au îmbunătățit în mod progresiv funcțiile motorii și cognitive, atâta timp cât acestea au fost luat medicamentul – în ciuda utilizării scăzute a terapiilor de înlocuire a dopaminei la participanții cu Parkinson și demența cu corpi Lewy,”  afirmă autorul principal al studiului,Dr.  Fernando Pagan, al Programului de Neuroterapie  translațională din cadrul GUMC și director al Programului privind tulburările motorii de la Spitalul Universitar MedStar Georgetown.

Dar, la trei luni după retragerea medicamentului, participanții au revenit la aceeași stare cognitivă și motorie redusă pe care o aveau înainte de începerea studiului, adaugă Pagan. Au fost raportate unele reacții adverse grave, inclusiv un pacient care s-a retras la patru săptămâni de tratament din cauza unui atac de cord și trei incidente de infecții ale tractului urinar sau pneumonie. Cercetătorii spun ca aceste incidente nu sunt neobișnuite în cadrul acestei populații de pacienți, și sunt necesare studii suplimentare pentru a determina dacă evenimentele adverse sunt legate de utilizarea nilotinib.

” Siguranța pe termen lung a nilotinibului este o prioritate, de aceea este important să se efectueze studii ulterioare pentru a determina cea mai sigură și eficientă doză pentru Parkinson ”, spune Pagan.

Cercetătorii au conceput studiul clinic pentru a traduce mai multe observații notabile făcute în laborator. Studiile preclinice, conduse de Moussa, au arătat că nilotinib, un inhibitor al tirozin kinazei, penetrează în mod eficient bariera sânge-creier și distruge proteinele ​​toxice care se acumulează in maladia Parkinson și demență prin activarea neuronilor interiori responsabili cu „ mecanismul de aruncare deșeuri”.

Studiile publicate de ei au arătat, de asemenea, că nilotinib crește nivelurile de neurotransmițători dopamină – produsul chimic pierdut ca urmare a distrugerii neuronale datorat acumulării de proteine ​​toxice – si îmbunătățește rezultatele motorii si cognitive în cazul modelelor animale cu Parkinson și Alzheimer.

“Speranța noastră este de a clarifica beneficiile nilotinibului la pacienți intr-un studiu mult mai amplu și mai controlat. Acesta a fost un început foarte promițător, ” spune Moussa. ”Dacă aceste date se mențin în studii suplimentare, nilotinibul ar fi cel mai important tratament pentru Parkinsonism de la descoperirea Levodopa în urmă cu aproape 50 de ani.”

El adaugă, „În plus, dacă putem valida efectele nilotinibului asupra cogniției în studiile preconizate mai ample și  mai controlate cu placebo, acest medicament ar putea deveni unul dintre primele tratamente pentru demența cu corpi Lewy, care nu are niciun leac, și, eventual, pentru alte tipuri de demențe.”

Sunt planificate două studii clinice faza II randomizate, controlate cu placebo, pentru vară / toamnă în ceea ce privește maladiile Parkinson și Alzheimer. Programul de Neuroterapie  translațională planifică, de asemenea, un mic studiu cu privire la ALS (boala Lou Gherig). Potrivit Novartis, costul (în Oct. 2015) nilotinibului pentru tratamentul CML era de aproximativ 10.360 $ pe lună pentru 800 mg pe zi. Doza utilizată în acest studiu a fost mai mică – 150 și 300 mg pe zi.

Sursă informație:

Postul de mai sus este retipărit din materialele furnizate de Georgetown University Medical Center. Notă: Materialele pot fi editate privind conținutul și mărimea.