Glob de Craciun creat pentru toti bolnavii, de Asociatia Antiparkinson Deva

Membrii Asociatiei Antiparkinson din Deva au creat un glob de Craciun, o decoratiune pentru sarbatorile de iarna, facuta cu mult suflet pentru toti bolnavii. Acesta este din sticla si reprezinta o lalea rosie, simbolul mondial al luptei impotriva acestei maladii.

Dan Raican, presedintele Asociatiei Antiparkinson Deva, spune ca prin crearea acestui glob se doreste sa se aduca putina alinare si bucurie celor care sufera de aceasta maladie, mai ales ca, acum pacientii se afla intr-o situatie grava dupa ce unul dintre medicamentele utilizate in tratamentul acestei boli nu se mai gaseste in farmacii. “Madoparul, medicamentul utilizat in cantitati mare in tratamentul bolnavilor de Parkinson, a fost retras de pe piata. Cauza ar fi pretul oferit de stat acestui medicament. Astfel, daca in Romania statul plateste cinci euro pe cutie, in Germania, aceeasi cutie ajunge la 40 de euro. Din acest motiv, producatorul a decis sa il retraga de pe piata.

Probleme au aparut si la medicamentele care erau tinute “sub control”, in sensul ca a aparut un generic care este mai ieftin decat medicamentul original, dar noul produs nu se gaseste in farmacii, astfel ca bolnavii trebuie sa plateasca sume importante pentru a-si asigura medicatia necesara

Si medici sunt derutati de aceasta problema fiindca nu mai pot corela situatia din farmacii cu retetele”, a spus Dan Raican.