Asociatia antiparkinson

 

 

 

 

Informatii despre

PROTOCOLUL DE DIAGNOSTIC si despre TRATAMENTE IN BOALA PARKINSON

ATENTIE! Datele de mai jos sunt informative. Pentru un diagnostic si un tratament corect este obligatorie consultarea unui medic specialist.

A se vedea si:

 Protocol de diagnostic in Boala Parkinson

In sublista C2 – IV P4 privind Programul National de Boli Neurologice – Subprogramul de tratament al Sclerozei Multiple nu se respecta indicatiile corecte ale medicamentelor utilizate. Nu se regasesc :

 

Desi in protocoalele terapeutice apare in mod corect indicatia IMUNOGLOBULINELOR UMANE NORMALE PENTRU ADMINISTRARE INTRAVASCULARA, in unele afectiuni neurologice in ambulatoriu (neuropatii imunologice cronice, miopatii inflamatorii cronice si miastenia gravis rapid progresiva) aceasta nu se regaseste si in lista de medicamente aprobate pentru gratuitate.

Desi protocolul de tratament al epilepsiei promovat in prezentul document legislativ respecta correct indicatiile terapeutice in raport cu ghidurile terapeutice actuale, pentru medicamentul LEVETIRACETAMrestrictiile prevazute in lista de medicamente vin in contradictie cu indicatiile acestuia - acopera toate formele de epilepsie atat in terapie monodrog sau in asociere cu alt medicamente, avand indicatii de linia I sau II (v. protocolul publicat in documentul legislativ actual publicat de MS, la care facem referire).

Prof. Dr. OVIDIU BAJENARU - Presedintele Societatii de Neurologie din Romania si Presedintele Comisiei de Neurologie a C.M.R./SOCIETATEA DE NEUROLOGIE DIN ROMANIA PROTOCOL DE DIAGNOSTIC SI TRATAMENT IN BOALA PARKINSON -11. 08. 2008

Acest protocol se bazeaza pe Ghidul de diagnostic si tratament in boala Parkinson al Societatii de Neurologie din Romania, publicat in anul 2005 si aprobat de Colegiul Medicilor din Romania si pe Ghidul de diagnostic si tratament al Federatiei Societatilor de Neurologie din Europa publicat in anul 2006 -DIAGNOSTICUL de boala Parkinson se bazeaza pe evidentierea clinica a tabloului motor de PARKINSONISM asociat sau nu si cu alte semne non-motorii, urmat de realizarea unui diagnostic diferential cu alta afectiuni care pot avea un tablou clinic asemanator.

Alaturi de examenul clinic, investigatia obligatorie de efectuat de prima linie este examenul IRM cerebral, singurul dintre investigatiile de rutina care poate exclude cele mai multe dintre afectiunile insotite clinic de parkinsonism.

De asemenea examenul IRM este oblgatoriu, impreuna cu examenul CT cerebral la bolnavii care au indicatie de tratament neurochirurgical, pentru stabilirea reperelor topografice necesare programului destereotaxie.

In situatii particulare, in care prin metodologia de mai sus nu se poate stabili cu certitudine diagnosticul de boala Parkinson, se impune examen radio-izotopic cu trasori speciali ( DAT-scan ) - deocamdata inaccesibil in SUUB.


TRATAMENTUL BOLII PARKINSON 

Tratamentul acestei boli degenerative, evolutive sub tratamentul actual cunoscut si accesibil, este prin definitie un tip de tratament/terapie bazat pe asocieri multiple de medicamente in stadiile mai avansate de evolutie, care necesita de la o etapa la alta reevaluare si individualizare.

In conformitate cu ghidurile de tratament internationale, adoptate si de Societatea de Neurologie din Romania principiile pe care se realizeaza schemele terapeutice individuale in ghidul national de terapie a bolii Parkinson sunt:

Boala Parkinson recent diagnosticata si cu debut clinic recent la pacient sub 65 ani

Boala Parkinson recent diagnosticata si cu debut clinic recent la pacient peste 65 ani se incepe, de regula direct cu levodopa.

Nici una dintre recomandarile de mai sus nu este absolut obligatorie in relatie cu varsta. Oricare dintre optiuni este corecta daca exista argumente individuale medicale, economice si sau sociale si nu exista alte contraindicatii.

Boala Parkinson recent diagnosticata, dar intr-un stadiu avansat de evolutie

Se incepe tratamentul direct cu levodopa (asociata cu inhibitor de decarboxilaza) si se urmeaza treptele descrise mai jos:

Boala Parkinson intr-un stadiu mai avansat, sub tratamentul de mai sus, la care raspunsul terapeutic initial bun devine necorespunzator.

Tratament cu agonist dopaminergic deja existent:se creste doza de agonist progresiv pana la obtinerea unui raspuns terapeutic optim sau pana la aparitia de reactii secundare semnificative, dar fara a depasi doza maxima admisibila - 4,5 mg pentru PRAMIPEXOL, 36 mg pentru ROPINIROLE si 16 mg pentru ROTIGOTINE

(ENTACAPONE sau alt I-COMT NU SE ADMINISTREAZA FARA LEVODOPA, deoarece prin ei insisi inhibitorii de COMT nu au actiune antiparkinsoniana, rolul lor fiind acela de a modifica favorabil farmacokinetica levodopei, care este medicamentul activ!)

Daca in oricare dintre etapele de mai sus apar fluctuatii motorii si non-motorii si/sau diskinezii medicamentoase, se reduce doza de levodopa sau divizarea ei in mai mule doze (fiecare doza fiind de preferat insotita de 200 mg entacapone) si cresterea dozei sau schimbarea agonistului dopaminergic. Este de preferat ca in aceasta situatie sa se asocieze si AMANTADINA (antiparkinsonian moderat dar cu efecte importante de preventie a diskineziilor).

Tratament cu levodopa deja existent

In cazul unui tratament initiat cu rasagiline, selegiline sau anticolinergic, devenit nesatisfacator clinic se asociaza fie un agonist dopaminergic, fie levodopa si se urmeaza treptele descrise la tratament cu agonist dopaminergic deja existent sau la tratament cu levodopa deja existent.

Boala Parkinson in stadiu avansat in care apar fluctuatii motorii si/sau non-motorii asociate sau nu cu diskinezii se pastreaza asocierea medicamentoasa bazata pe LEVODOPA (+inhibitor de decarboxilaza) + ENTACAPONE + AGONIST DOPAMINERGIC +/- RASAGILINE / SELEGILINE si se tenteaza ajustarea dozelor si ajustarea orarului de administrare a medicamentelor.

Daca raspunsul nu este satisfacator, ideal se poate administra pentru o perioada limitata detimp un agonist dopaminergic parenteral - APOMORFINA sau LISURIDE ( deocamdata inexistene in tara noastra) dupa care se reia schema terapeutica anterioara.

Daca raspunsul terapeutic nu este satisfacator se face evaluarea posibilitatii unui tratament neurochirurgical intr-o clinica universitara de neurologie.

Boala Parkinson asociata cu depresie

Aceasta asociere este total contraindicata daca pacientul este sub tratament cu un inhibitor de MAO-B, respectiv rasagiline sau selegiline.

Boala Parkinson asociata cu dementa

Boala Parkinson care dezvolta tulburari de intensitate psihotica

Boala Parkinson insotita de alte complicatii 

A. Tratamentul fluctuatiilor din boala Parkinson
a) pentru fenomenul de deteriorare de sfarsit de doza („wearing–off”):

b) pentru raspunsul de tip „delayed-on/no-on”

c) pentru fenomenele de „off”(motorii si non-motorii)

d) pentru fenomenele de „on-off”

formelor de infuzie continua cu levodopa (inexistente deocamdata in Romania)
e) pentru fenomenul de „freezing” (care nu intotdeauna este determinat de
terapia cu levodopa)

B. Tratamentul diskineziilor din boala Parkinson
a) pentru diskinezia de varf de doza

b) pentru diskineziile difazice

C. Tratamentul efectelor secundare proprii induse de l-dopa
a) periferice
greata, varsaturi, anorexie

hipotensiune ortostatica

- utilizarea ciorapilor elastici medicali
b) centrale
coree, stereotipii

distonie (nu intotdeauna determinata de levodopa, uneori face parte din tabloul boliii)

mioclonusul(nu intotdeauna este determinat de levodopa)

akathisia (nu intotdeauna este determinat de levodopa)

halucinatiile (determinate de levodopa sau alte medicamente sau stari comorbide)

D. TULBURARILE DE SOMN DIN BOALA PARKINSON

Se pot recomanda substante stimulante precum: suplimentarea de cofeina, medicamente vigilizante

Ameliorata prin administrarea inainte de culcare de clonazepam(0,5-1 mg)

TRATAMENTUL CHIRURGICAL prin STIMULARE CEREBRALA PROFUNDA ( DBS )
Tratamentul chirurgical trebuie rezervat:

Trebuie efectuat numai in clinici specializate in care exista echipe medicale complexe (neurolog, neurochirurg, neurofiziolog, neuroimagist, neuropsiholog, s.a. ) cu experienta atestata in acest tip de terapie si in care rata de succes este mare si complicatiile sunt reduse.