SIMPTOME, MANIFESTARI IN BOALA PARKINSON

Despre simptome

Printre simptomele clinice tipice ale bolii se numara:

Alte simptome care nu au legatura cu miscarea:

Un alt indicator utilizat este reactia la medicamentele utilizate pentru tratarea bolii Parkinson, dar aceasta nu este o metoda infaibila pentru a determina maladia. Intrucat boala se declanseaza lent simptomele pot deveni mai evidente dupa un timp, facand diagnosticarea mai usoara. In prezent se fac o serie de teste paraclinice pentru detectarea bolii cum ar fi:

Neuroimagistica studiaza creierul si alte parti ale sistemului nervos existand o imagistica structurala si una functionala anumite date obtinute in cadrul analizelor putan-du-se utiliza in procesul de diagnosticare a bolii.

Imagistica structuralada posibilitatea medicului sa identifice anumite parti ale creierului cum ar fi materia cenusie materia alba si vasele de sange. In imagistica structurala se fac teste de tomografie computerizata (C.T.), tomografie axiala digitala (C.A.T.), tomografie digitala si rezonanta magnetica (R.M.N.).

Scanarile C.T. sunt niste radiografii mai sofisticate prin corp trecand o serie de raze X ce produc sectiuni sau felii detaliate ale organelor si tesuturilor. Sectiunile pot fi combinate pentru a forma aimagini tridimensionale, metoda utilizata fiind de un deosebit folos pentru detectarea tumorilor cerebrale, atrofia sistemica multipla sau paralizia supranucleara.

Imagistica functionala furnizeaza imagini ale modului cum functioneaza creierul dand posibilitatea medicilor sa investigheze functiile cerebrale cum ar fi circulatia sanguina si activitatea celulelor din anumite zone ale creierului.

Scanarea cu radionucleide care prezinta interes in diagnosticarea bolii parkinson sunt tomografia digitala cu emisie fotonica singulara (S.P.E.C.T.) si tomografia cu emisie de pozitroni (P.E.T.). Radionucleidele se ataseaza de celulele de dopamina si emit particule cunoscute ca fotoni pe care scanerul le poate detecta , scanerul producand o imagine de luminozitate variabila functie de gradul de activitate a celulelor respective. O imagine care nu este foarte stralucitoare arata ca celulele de dopamina nu functioneaza atat de bine pe cat ar trebui.

S.P.E.C.T. se poate folosi cu 2 trasoare de baza de iod, 123*I-beta-C.I.T. si 123*I-F.P.-C.I.T. cunoscut in lumea medicala ca Da.T.S.C.A.N. .

Scnarea P.E.T. foloseste un trasor, 18*F-dopa care este preluat de celulele de dopamina din substanta Nigra , cu cit sunt mai putine celule active cu atit scanerul va detecta o rata de acumulare mai mica.

In prezent se lucreaza pentru detectarea bolii parkinson printr-o analiza sanguina.

Care sunt tipurile de Parkinson?

Atrofia sistemica multipla are trei grupuri de simptome :

Scale de evaluare a bolii Parkinson
Scala Universala

Stare 0 1 2 3 4
Intelect Fara afectare Afectare usoara Pierdere moderata de memorie Pierdere severa a memoriei, dezorientare in timp Pierdere severa memorie, dezorientare, incapabil de rationament
Gandire Fara Stare de vis activa Halucinatii bebigne Halucinatii ocazionale Halucinatii frecvente
Depresie Fara Trist sau vinovat Depresie mai mult de o saptamana Simptome vegetative Simptome neurovegetative cu tendinte de suicid
Initiativa Normala Pasiv Pierderea initiativei Dezinteres pentru activitati zilice Retras in sine
Vorbire Normala Usor afectat Moderat afectat Sever afectat Neinteligibila
Salivatie Normala Usor mai abundenta Moderat mai abundenta Salivatie noaptea Salivatie marcata
Deglutita Normala Rar se ineaca Inecari ocazionale Necesita ingerare alimente semisolide Necesita sonda nazogas sau orogastrica
Scriere Normala Caractere mici Cuvinte mici lizibile Lizibil partial Cuvinte ilizibile
Taiere Hrana Normala Afectare usoara Uneori necesita ajutor Nu poate taia, se poate hrani singur Nu poate manca singur
Expresie faciala Normala Usoara hipomimie Diminuare anormala a expresivitatii Moderata hipomimie Facies de masca
Bradikinezia-hipokinezia Normala Lentoare minima Lentoare usoara Lentoare medie Lentoare marcanta

Dinamica pacientului este caracterizata de :

Caracteristica Stabilitatea/ postura Mers Postura Ridicarea de pe scaun
0 Normala Normala Normala Normala
1 Se redreseaza fara ajutor incetinit, cu pasi mici Usor aplecata Lenta
2 Cade daca nu este prins Cu dificultate Anormala Folosind ca sprijin impingerea in maini sau de spatar
3 Cade spontan Sever perturbat Sever aplecata Tendinta de a cadea pe spate

3 Moderat Moderat Moderat
4 Marcant Marcant Marcant

Scala HOEHN si YAHR modificata

Realizata in 1967, este o scala putin sensibila, dar fiabila, permite evaluarea globala in Boala Parkinson, clasificand-o intr-o evolutie de la 1 la 5.

Stadiul 1 cuprinde semne unilaterale care nu antreneaza handicap in viata cotidiana, simptome deranjante dar invalidante; tremor la nivelul unui membru.

Stadiul 2 cuprinde semne cu predominanta unilaterala, care antreneaza un oarecare handicap, simptomele sunt bilaterale; dizabilitatea motorie este minima; afectarea mersului si posturii; afectare bilaterala usoara recuperare a echilibrului.

Stadiul 3 cuprinde semne care atesta atingere bilaterala, cu o anumita instabilitate posturala, bolnavul ramanand totusi independent; incetinirea semnificativa a miscarilor corpului; afectarea precoce a echilibrului in timpul mersului sau ortostatiunii; disfunctiegeneralizata de severitate medie.

Stadiul 4 cuprinde semne care antreneaza un handicap sever si pierderea partiala a autonomiei, simptome severe; mersul este posibil doar pe distante limitate; rigiditate si bradikinezie severa; incapabil sa traiasca singur; tremorul poate fi mai diminuat decat in stadiile precoce.

Stadiul 5 in care, bolnavul este in scaun rulant sau la pat, fara autonomie, necesita ingrijire permanenta, invaliditate completa.

Cel mai cuprinzator director romanesc TRAFIC TRIPUL - Directo Web