Aparatul inteligent de stimulare cerebrala profunda (DBS)

Procedura de stimulare cerebrala profunda pentru boala Parkinson implica implantarea chirurgicala a unui fir subțire de plumb, izolat, cu patru electrozi la varf, intr-o anumita zona a creierului (Globus pallidus). Firul rula sub piele, alimentat la o baterie, acționa generatorul de impulsuri implantate in apropierea claviculei. Daca inițial bateriile erau mari și trebuiau inlocuite la 3-4 ani in prezent firma Medtronic a creat baterii reincarcabile care nu mai trebuie inlocuite. Mai mult au fost create aparate care se regleaza singure in funcție de poziția bolnavului.

Stimularea cerebrala profunda este, in principal recomandata la pacienții cu simptome severe care nu sunt controlate de medicamente sau alte terapii și ajuta la evitarea procedurilor distrugatoare ca pallidotomy. Acesta nu ar trebui sa fie considerat ca un mod primar de tratament pentru boala Parkinson, și nu poate fi de succes in toate cazurile. Ca orice alta procedura chirurgicala, stimularea profunda a creierului nu este lipsita de riscuri. Aceasta implica riscul de hemoragii cerebrale și infecție, precum și riscul anesteziei generale.

Vezi si http://www.boala-parkinson.ro