Tratamentul cu celulele stem

Celulele stem sunt celule nediferentiate care poseda capacitatea de a se transforma in celule inalt specializate, care mai departe pot forma orice tip de țesut și organ din corp.

Fondatorul metodei de terapie celulara a fost profesorul S. Voronțov, prima descoperire producandu-se in 1981, atunci cand savantul american Martin Evans a descoperit și a identificat din embrionul de șoarece celule stem embrionale - predecesorul tuturor celulelor organismului. Azi celulele stem sunt utilizate pe scara larga nu numai in laboratoarele de cercetare, dar și in instituțiile de sanatate.

In prezent se fac urmatoarele tipuri de implanturi:

Colecția de maduva osoasa

In prima zi, maduva osoasa este colectata de la creasta iliaca pacientului cu ajutorul unui mini ac subțire, puncția facandu-se sub anestezie locala. Deși durerea este simțita atunci cand acul este inserat, cei mai mulți pacienți au dureri atunci cand este facuta colectarea, care dureaza aproximativ 30 minute.

Prelucrarea la laborator

A doua zi, celulele stem sunt prelucrate din maduva osoasa, intr-un laborator unde cantitatea și calitatea de celule stem sunt masurate. Aceste celule au potențialul de a se transforma in multiple tipuri de celule și sunt capabile de regenerare sau reparare a țesutului deteriorat.

Implantarea celulelor stem

In a treia zi, celulele stem sunt implantate inapoi in pacient prin puncție lombara sau implantarea chirurgicalã. Implantarea chirurgicala se efectueaza sub anestezie generala.

Puncția lombara

Se introduce un ac intre vertebrele L4 și L5 unde o cantitate mica din lichidul cefalorahidian este eliminat. O parte din lichidul cefalorahidian este amestecat cu celule stem in soluție, care este apoi este injectat inapoi in lichidul spinarii pacientului. Dupa ce celulele stem au fost implantate, pacientul trebuie sa se intinda in sala de recuperare pentru cateva ore. Procedura de puncție lombara se face sub anestezie locala pentru adulți și anestezia generala pentru copii.

Implantația chirurgicala

Inaintea intervenției chirurgicale, daunele fizice și funcționale vor fi evaluate de catre un computer tomografie (CT), imagistica prin rezonanța magnetica (IRM) și tomografie cu emisie de pozitroni (PET). Odata ce regiunile afectate ale creierului au fost identificate și cartografiate, neurochirurgul va implanta celulele stem folosind un high-sistem de tehnologie de navigare, care permite celulelor sa fie introduse cu mare precizie.

Toate procedurile chirurgicale de implantare sunt efectuate sub anestezie.

Implantarea celulelor stem embrionale au fost axate pana in prezent la transplantul celulelor dopaenergetice in aria lor de existența. Studiile efectuate au demonstrat o regenerare a celulelor, aspect ce conduce la posibilitatea creerii unui tratament.