Studiul ADAGIO - Terapia cu AZILECT

Rezultatele studiului ADAGIO (Attenuation of Disease progression with Azilect GIven Once-daily) au fost prezentate in cadrul congresului subliniand beneficiile duale ale tratamentului cu Azilect, pe langa beneficiile simptomatice tratamentul demonstrand și un efect de modificare a evoluției bolii prin incetinirea cursului acesteia.

Pacienții la care a fost inițiata terapia cu Azilect 1 mg/zi de la inceputul studiului (grupul cu start timpuriu) au prezentat beneficii semnificativ superioare de-a lungul timpului [p<0.05] in comparație cu grupul care a inceput tratamentul - cu Azilect 1mg/zi - 9 luni mai tarziu (grupul cu debut intarziat).

Este primul tratament al bolii Parkinson care demonstreaza un efect dual: de modificare a bolii, respectiv de incetinire a evoluției bolii Parkinson și in același timp de ameliorare simptomatica semnificativa. ADAGIO este unul din cele mai largi studii efectuate vreodata in boala Parkinson (n=1.176) și este primul studiu prospectiv care a utilizat design-ul de start intarziat pentru a examina modificarea evoluției bolii in urma tratamentului cu Azilect. Azilect este un inhibitor puternic de generația a doua al enzimei monoaminoxidaza B.

Inhibiția este selectiva și ireversibila ducand la creșterea disponibilitații dopaminei endogene la pacienții cu boala Parkinson in stadiu timpuriu și la optimizarea nivelului dopaminei exogene la pacienții cu boala Parkinson in stadiu moderat sau avansat.

Durata studiului a fost de 72 de sptamani și a inclus pacienți care nu beneficiasera anterior de un tratament al bolii. Dupa doi ani de tratament, 46% dintre pacienții din studiu erau inca suficient controlați de monoterapia cu Azilect, fara sa mai necesite alta medicație suplimentara.