GENERALITATI DESPRE BOALA PARKINSON

neurotransmitatorBoala Parkinson poate afecta capacitatea unei persoane de a-si controla miscarile corpului. Anumite celule nervoase de la nivelul creierului produc, in mod normal, o substanta chimica numita dopamina.

Dopamina este un mediator chimic sau un neurotransmitator, prin intermediul caruia celulele nervoase controleaza miscarile corpului. In boala Parkinson, aceste celule nervoase, ce produc dopamina, se distrug ducand la nivele scazute ale acesteia. Cand se intampla acest lucru pot aparea probleme in miscarile corpului.

Boala Parkinson este o boală degenerativă ce survine în urma distrugerii lente si progresive a neuronilor. Întrucât zona afectată joacă un rol important în controlul miscărilor, pacientii pre zintă gesturi rigide, sacadate si incontrolabile, tremor si instabilitate posturală.

Boala Parkinson este o afectiune neurologica frecventa, despre care se estimeaza ca ar afecta peste 4 milioane de persoane din intreaga lume. In pofida eforturilor stiintifice si medicale care se depun, nu s-a gasit inca un leac care sa ii vindece pe pacientii de Parkinson, dar noile scheme de tratament le imbunatatesc semnificativ calitatea vietii.

Tulburările legate de boala Parkinson apar cel mai adesea între 50 si 70 ani; vârsta medie de aparitie a bolii este de 57 ani. Contrar unei pareri larg raspandite, boala Parkinson nu ii afecteaza insa numai pe varstnici. Desi varsta medie la care este stabilit diagnosticul este de 60 de ani, una din 20 de persoane incep sa aiba simptome parkinsoniene inca dinainte de a implini 40 de ani. Pacientii diagnosticati la varste tinere, intre 21 si 40 de ani, sufera de asa-numita boala Parkinson cu debut precoce.

Boala Parkinson are o evolutie progresivă, iar semnele si simptomele se acumulează în timp. Desi această afectiune este potential invalidantă, ea evoluează lent astfel încât majoritatea pacientilor beneficiază de numerosi ani de viată activă după stabilirea diagnosticului. Mai mult, spre deosebire de alte afectiuni neurologice grave, boala Parkinson este tratabilă. Tratamentul este medicamentos si chirugical si poate consta în implantarea unui dispozitiv pentru stimularea creierului.

La scară mondială, boala este diagnosticată la 300 000 persoane în fiecare an. Incidenta si prevalenta bolii cresc odată cu vârsta. Boala Parkinson afectează 1% din persoanele cu vârsta peste 65 ani. Rareori, boala survine în copilărie sau adolescentă. Incidenta bolii este de 1,5 ori mai mare la bărbati decât la femei.