REVISTA "LALELE ROSII 2012
EDITORIAL

dr. James ParkinsonParkinson. Nu e un nume urat. Ba chiar are o rezonanta placuta cand il spui. Si, cu toate acestea, ne da fiori atunci cind il auzim. Ne trimite pe tarimuri pe care de obicei nu vrem sa le vedem. In fapt, e numele savantului Dr. James Parkinson (nascut in 1755, ca  fiu al unui chirurg si a unei farmaciste)  care in 1817, odata cu publicarea "Eseului despre paralizia tremuratoare" dadea denumirea afectiunii pe care o descria:

"Simptomele sunt percepute initial ca  un sentiment de slabiciune usoara, cu inclinati , cu un tremur in unele ocazii. Pe masura ce boala se agraveaza pacientii sunt nevoiti sa se aplece in fata in timpul  mersului  pe jos  pasind cu pasi mai scurti tarsaitori si adaugati sau intr-un ritm mult mai rapid”.

Fie ca in 2012 sa gasim un nou imbold ca sa fim invingatori si acest lucru este posibil doar prin imbunatatirea comunicarii medici- pacienti, aspect ce il incearcam prin  Revista “Lalelor Rosii“.

Istoric

Asa cum au stabilit in anul 1960 doctorii  When Ehringer si Hornykiewic, boala Parkinson este o afectare a creierului cauzata de  distrugerea sau degenerescenta neuronilor care produc dopamina (substanta neurotransmitatoare, responsabila cu capacitatea  de control a  miscarilor), nivelul acesteia din creier  scazand cu circa 20% fata de valorile  normale, principala arie afectata situata profund, in substanta cerebrala, fiind numita substanta neagra. In fapt, se produce un dezechilibru intre sistemele colinergic si dopaminergic.

Asociatia de lupta impotriva Bolii Parkinson

Organizatie independenta, nonprofit, apolitica, fondata in iulie 2006 de Raican Dan Stoian, pacient cu Boala Parkinson, ce lupta  pentru  apararea intereselor celor 72.000 de bolnavi  din Romania.

Aniversarea a 5 ani

In cei cinci ani, asociatia a cistigat numeroase diplome, cum ar fi in 2009  Premiul Special ”Carol Davila”,   2010- Premiul   “Cea mai activa asociatie de pacienti” (Colegiul Medicilor din Romania), 2011 - Premiul pentru contributie individuala remarcabila - Gala Oameni pentru Oameni. A editat 3 carti,  un plic aniversar si 2 editii a ziarului ‘’Lalele Rosii”.

Dan Raican