REVISTA LALELE ROSII 2012
Rolul Asistentei Medicale in Ingrijirea Bolnavilor de Parkinson

MOTTO “Aparatul locomotor serveste miscarea, iar miscarea este forma primordiala de manifestare a vietii.”

Boala Parkinson este afectiunea neurologica care atinge centrii cerebrali,  bolnavul de Parkinson prezentand unul sau toate cele trei semne cardinale:  bradikinezie, tremorul de repaus sau rigiditatea.

Ingrijirea unei persoane care sufera de Boala Parkinson, este o adevarata provocare pentru asistenta medicala; aceasta trebuind sa fie permanent langa pacient, sa fie bine organizata, sa cunoasca foarte bine semnele si simptomele bolii, nevoile si schimbarile fizice si mentale ale pacientului. O atentie maxima din partea acesteia trebuie acordata tratamentului medicamentos prin respectarea schemei de tratament, dozajul, modul de interactiune unele cu altele.

Rolul asistentei medicale

Este initial in culegerea de date legate de starea pacientului (fizic si psihic) problemele lui in societate, familie si  comunicarea acestora medicului neurolog.

Ulterior, asistenta medicala va stabili si urmari derularea unui program care sa contina urmatoarele obiective pentru pacient:

Avand in vedere ca toate semnele si simptomele se accentueaza odata cu trecerea anilor sau datorita oboselii, tensiuni nervoase, depresiei, asistenta trebuie sa explice pacientului ca multe din problemele acestuia pot fi diminuate prin pastrarea unui stil de viata activ, prin mentinerea contactelor existente si dezvoltarea altora noi.

De asemenea, asistenta medicala va discuta cu membrii famililei, in gasirea de metode care sa-i asigure pacientului o viata normala si sprijin neconditonat.

asistenta medicala, Elisabeta-Elena Noghi

Spitalul municipal Orastie